Ruim drie jaar dienstplichtig in Nederlands Indië

Nederlands Indië

Theophile vertrekt op 18 oktober 1946 als sergeant bij de 7-decemberdivisie met het schip de Indrapoera naar Indië. Hij maakte tijdens deze reis diverse pentekeningen.


Schepen Tandjong-Priok, 1948, nr.15, 20x29cm.


Station, 1948, nr.25, 25,5x37,5cm.


Prauwen te Labouan, 1949, nr.43, 26x40 cm.


Vernield station, 1949, nr.24, 19x33 cm.

Hij wordt gelegerd in Tjandjoer bij de staf 3e Infanterie Brigade. Daar maakte hij een wandschildering in de officiersmess, op verzoek van kolonel Lenz.

In 1947 wordt hij aangenomen als tekenaar voor het soldatenblad "Wapenbroeders" bij de Dienst Legercontacten (DLC) in Batavia. Hij leert daar de kunstschilder Henk de Vos kennen en de tekenaars Charles Destrée, Bob Noorda, Louis Visser en de latere televisieregisseur Walter van de Kamp.

Théophile wordt tijdens de eerste politionele actie een maand uitgezonden voor het maken van tekeningen en reisschetsen van de buitenposten (zg. War-Artist). Hij doorkruist West- en Midden Java tot de brandende oliebronnen van Tjepoe. Théophile levert vanaf het eerste nummer regelmatig tekeningen, illustraties en vignetten voor het Algemeen Kultureel Tijdschrift "Oriëntatie". Hij leert hierdoor Rob Nieuwenhuis kennen, Jan Boon (Vincent Mahieu, Tjalie Robinson), Dirk de Vries en Wim Schippers.


Brandende olie Tjepoe, 1949, nr.52, 19,5x29 cm.

Hij maakt met Arie Smit (die nog altijd op Bali woont) zwerftochten door Batavia en omgeving en tekent met hem de vele facetten van het straatleven.


Kunstschilder Arie Smit met kind, restaurantje Kramatplein Batavia, 1947, nr.62, 26,5x20 cm.

Er is een terugkerende rubriek in diverse nummers van "Oriëntatie": "Uit het schetsboek van Théophile". Hij wordt lid van de Filmliga Indonesia.

Na het vertrek van Henk de Vos naar Nederland wordt Théophile hoofd van de tekenkamer. Hij heeft regelmatige ontmoetingen met de schrijfster Bep Vuyk en diverse Indonesische schilders Baharoudin, Mochtar Apin, Affandi.


Straattafereel Batavia, 1948, nr. 62, 18x25,5 cm.

In 1948 exposeert hij samen met Arie Smit in zaal "Opbouw-Pem-bangoenan" in Batavia.

 

In 1949 brengt hij tijdens de tweede politionele actie een maand door, samen met een fotograaf, op Midden-Java.


Vrouwen op weg naar huis, 12x21 cm.

Hierna volgt er een groepstentoonstelling met Arie Smit, Johan van de Broek (glaskunstenaar bij Tetterode) en Louis Visser in "Burgerzaal Wilhelminaclub" in Batavia. In 1950 is er een groepstentoonstelling onder auspiciën van de Bandoengse Kunstkring in gebouw "Pusat Kebudajaan" in Bandoeng. Deze expositie viel gelijktijdig met de aanval op Bandoeng door kapitein R. Westerling op maandag 22-23 januari 1950.

Théophile was juist teruggekeerd naar Nederland. Hij had een opdracht van het dept. O.K. en W Cult. Vorming voor het maken van illustraties bij "Peter en de Wolf" wegens zijn vertrek moeten annuleren. Het geëxposeerde werk werd later, godzijdank, teruggebracht door een repatriant.